Fotograaf Henk Berends: „Ik vind het mooi om iets in scene te zetten. De locatie moet bijzonder zijn.”
© Reinier van Willigen
Nieuw expositieseizoen in Bornse synagoge: ‘Kleur leidt af’
BORNE – Kleur leidt af, vindt amateurfotograaf Henk Berends (66) uit Borne en daarom is al zijn werk, op één experimentje na, in zwart-wit.
Maaike Thüss 03-09-19, 06:55
Alle twintig foto’s, die tot en met 20 oktober te zien zijn in de synagoge in Borne, vertellen een eigen verhaal. „Mijn werk kun je omschrijven als geënsceneerd en conceptueel”, zegt hij. „Ik vind het mooi om iets in scene te zetten. De locatie moet bijzonder zijn. Als ik die gevonden heb, komt er altijd wel een beeld bij me op. Ik zoek er attributen bij en ga dan op zoek naar een passend model.” Foto’s zonder mensen, dat vindt hij namelijk maar niets. „Leuk hoor, foto’s van de natuur, maar ik houd ervan om iets te maken waar je naar blijft kijken en waarin je steeds iets nieuws ontdekt.”
Click-camera
Berends, die sinds dertien jaar in Borne woont, fotografeert al vanaf zijn twaalfde. Van zijn moeder kreeg hij destijds een click-camera. Zijn opa, zijn moeder en zijn oom fotografeerden ook. „Ik ben half Tsjechisch, mijn opa en oom woonden daar nog en hadden een donkere kamer. Fascinerend vond ik dat. Later heb ik zelf ook een doka gehad. Ik ben nog steeds blij met die achtergrond. De kennis van het ontwikkelingsproces van foto’s, gebruik ik nog steeds nu ik digitaal fotografeer.”
Weggestuurd
De locaties die Berends uitkiest voor zijn foto’s zijn bijzonder. Oude stations, verlaten stadions, een oud trappenhuis van Stork, maar ook een ruimte in het Dorset Mansion zijn decor voor zijn werk. „Ik kies de locaties zorgvuldig”, vertelt de fotograaf die in de jaren 80 afstudeerde aan de kunstacademie. „Een oude stal of een oude fabriek zijn een mooiere achtergrond dan een studio met een zwarte of witte muur”, vindt hij. Het vastleggen van een model op zo’n soort plek, kan wel eens spannende situaties opleveren. Zo huurde hij een Tsjechisch model voor een shoot op een oud perron daar. Tot twee keer toe werden ze weggestuurd door nogal indrukwekkende securitymannen. Uiteindelijk troffen ze er één die het oogluikend toestond. „Als ik met mijn vrouw ergens ben, kijk ik altijd op internet of er dit soort plekken in de buurt zijn, ik kan het niet laten, het zit er gewoon in.”
Fotoclub
Hij had graag van zijn kunstwerken geleefd. Als net-afgestudeerde maakte hij etsen en zeefdrukken. Hoewel dat aardig ging, was ervan leven met een gezin met twee kinderen niet mogelijk. Hij werd freelance technisch werkvoorbereider. Toen hij 65 werd, is hij het rustiger aan gaan doen en sindsdien is hij weer volop bezig met fotograferen. „Ik ben een paar jaar geleden lid geworden van de Bornse fotoclub en ook dat inspireert mij.”
De expositie van Berends is de eerste van het nieuwe expositieseizoen in de synagoge. Het werk is iedere zondag tussen 14.00 en 17.00 uur te bekijken. De kunstenaar is zelf aanwezig, voornamelijk omdat hij benieuwd is om te horen welk verhaal bezoekers opmaken uit de beelden.
Een van de werken van Henk Berends, gemaakt op station Den Haag Hollands Spoor. © Henk Berends