Urbex Beelitz
In Beelitz, een plaats 60 km ten zuidwesten van Berlijn, ligt het verlaten ziekenhuiscomplex Beelitz Heilstätten. Het is het grootste verlaten oord rondom Berlijn. In 1898 is het complex gebouwd als sanatorium door Berlijnse zorgverzekeraars. De luxe kliniek met ruim 600 bedden was met de trein uitstekend te bereiken vanuit de alsmaar groeiende “Reichshauptstadt”. Vooral ouderen werden hier geholpen aan longtuberculose, een ziekte die vroeger vaker voorkwam onder de arme bevolking, die in vochtige achterbuurten woonde. Het waren met name deze armen die in het ziekenhuis kwamen te liggen. Op de architectuur werd niet bespaard: mooie terrassen, balkons en luxurieuze lange wandelgangen. In de loop van de jaren werd het complex uitgebreid tot ruim 1500 bedden. Het complex bestond uit verschillende gebouwen. Hoofdzakelijk om de besmette patiënten, maar ook de mannelijke en vrouwelijke patiënten van elkaar gescheiden te houden. Ook het personeel werd strikt gescheiden gehouden. Zo bevonden zich het washuis en de keuken in het vrouwelijke deel en het stookhuis in het mannelijke deel.
In de Eerste en Tweede Wereldoorlog werden de gebouwen gebruikt als militair ziekenhuis voor het Duitse leger. In 1916 heeft Adolf Hitler er ook nog twee maanden doorgebracht om te worden behandeld aan een gewond been. Geheel zonder schade kwam Beelitz Heilstätten de oorlog niet door, verschillende panden zijn aan het einde van de Tweede Wereldoorlog door bombardementen van de geallieerden verwoest. Direct na de Tweede Wereldoorlog kwam het complex in handen van de Russen, die het complex ook als militair ziekenhuis hebben gebruikt. Het complex was zelfs het grootste Russische militaire ziekenhuis buiten Rusland en dat is het gebleven tot na de hereniging van Duitsland in 1990. In dit jaar kwam Erich Honecker, de voormailge leider van Oost-Duitsland, in Beelitz terecht, die dan al zwaar ziek was en aan vervolging probeerde te ontkomen. De Muur was gevallen, de DDR uiteengevallen, maar de Russen verlaten Beelitz uiteindelijk pas in 1994. Opvallend is dat de Russen het complex in originele toestand hebben overgenomen, zonder het terrein van extra nieuwbouw te voorzien. Aan het interieur hebben de Russen wel het een en ander veranderd en de vele Russische aanduidingen in verschillende panden verwijzen nog naar deze tijd.
Na het vertrek van de Russen wordt het complex eigenlijk aan haar lot overgelaten. Om de enorme hoeveelheid inbraken en vandalisme tegen te gaan, zijn er inmiddels hekken om de gebouwen heen gezet en is de bewaking opgeschroefd. Een groot deel van het complex wordt sinds 2000 gerenoveerd tot ziekenhuis en praktijkruimten. De verbouwingen zijn aan de buitenzijde gebonden aan strenge regels, het zijn rijksmonumenten. En een deel van het complex is sinds 2015 commercieel toegankelijk gemaakt voor het publiek. Na betaling kan boven het grootste en meest beschadigde paviljoen, het “Alpenhaus”, over een zgn. “boomtoppenpad” gelopen worden. Dit pad is een stalen complex van bruggen, op een hoogte van 23 meter en met een lengte van 320 meter. Er is ook een uitkijktoren van 36 meter hoogte. Het pad op deze hoogte geeft een mooie verbinding weer tussen de geschiedenis en de natuur. Op de daken van het “Alpenhaus” groeien flinke bomen!
Maar wil je fotograferen IN de gebouwen, dan moet je een speciale, prijzige, tour boeken….. Beelitz Heilstätten is dus geen echte, vrije, Urbex locatie meer en is een commercieel bedrijf geworden. Jammer, maar eigenlijk zeker nog de moeite waard voor een fotografisch bezoek. (tekst deels van internet) Terug naar startpagina