Urbex opleidingschool SS en DDR in Harz

Napola Ballenstedt 1
Napola Ballenstedt 2
Napola Ballenstedt 3
Napola Ballenstedt 4
Napola Ballenstedt 5
Napola Ballenstedt 6
Napola Ballenstedt 7
Napola Ballenstedt 8
Napola Ballenstedt 9
Napola Ballenstedt 11
Napola Ballenstedt 10
Napola Ballenstedt 1 Napola Ballenstedt 2 Napola Ballenstedt 3 Napola Ballenstedt 4 Napola Ballenstedt 5 Napola Ballenstedt 6 Napola Ballenstedt 7 Napola Ballenstedt 8 Napola Ballenstedt 9 Napola Ballenstedt 11 Napola Ballenstedt 10

In de Harz ben ik naar een voormalig opleidingsinstituut geweest van de Nazi’s, een National politische Erziehungsanstalt, afgekort NPEA of ook wel: “Napola” – NationalpolitischeLehranstalt. Dit was een SS-eliteschool die in de tijd van het Derde Rijk werden opgericht om jonge tienerjongens op te leiden tot toekomstige nazi-leiders.Er is ook een redelijk bekende film (“Napola”) over dit onderwerp gemaakt. Na de opheffing in 1945 werd het complex door de DDR-regering gebruikt als socialistische partij-school. Eigenlijk werd dus (ander) ideologische staatspropaganda voortgezet. Na de hereniging van Duitsland is deze campus opgeheven, leegstand dus. Door bewaking en deels een bestemming is dit complex redelijk bewaard gebleven. Bij de poort stond al aangegeven dat het met bewakingscamera’s en honden bewaakt werd. Op internet had ik gelezen dat een deel van het complex gebruikt werd als sportschool en dit gaf mooi aanleiding om onder de slagboom door te kruipen en richting van de sportschool te wandelen. Ik hoopte nog via een kapot raam naar binnen te glippen, maar helaas.

Bij het sportcomplex (de voormalige eetzaal) sprak ik een medewerker en ik kreeg toestemming om om de gebouwen heen te lopen. In een uiterste hoek vond ik een kapot raam en kon ik naar binnen klimmen. Aan de binnenzijde stond gelukkig een stoel onder het venster, een vorige Urbex-fotograaf was mij waarschijnlijk voor geweest. Het is een gigantische gebouwenstelsel met veelal lege standaard ruimten, maar uiteindelijk vond ik de theaterzaal en de projectie-kamer met grote projectoren. maar echter ook hier hadden vandalen veel vernield en voorzien van graffiti. Mijn buurman gaf aan dat hier veel van het  interieur was ontvreemd, hij had de theaterzaal een aantal jaren geleden nog gefotografeerd met alle klapstoelen, nu stonden er helaas nog maar een paar…..
Terug naar startpagina