Pinksterbruidjes

Pinksterbruidjes Borne 1
Pinksterbruidjes Borne 2
Pinksterbruidjes Borne 3
Pinksterbruidjes Borne 4
Pinksterbruidjes Borne 4a
Pinksterbruidjes Borne 5
Pinksterbruidjes Borne 5a
Pinksterbruidjes Borne 6
Pinksterbruidjes Borne 6a
Pinksterbruidjes Borne 7
Pinksterbruidjes Borne 8
Pinksterbruidjes Borne 9
Pinksterbruidjes Borne 10
Pinksterbruidjes Borne 11
Pinksterbruidjes Borne 14
Pinksterbruidjes Borne 15
Pinksterbruidjes Borne 16
Pinksterbruidjes Borne 17
Pinksterbruidjes Borne 18
Pinksterbruidjes Borne 1 Pinksterbruidjes Borne 2 Pinksterbruidjes Borne 3 Pinksterbruidjes Borne 4 Pinksterbruidjes Borne 4a Pinksterbruidjes Borne 5 Pinksterbruidjes Borne 5a Pinksterbruidjes Borne 6 Pinksterbruidjes Borne 6a Pinksterbruidjes Borne 7 Pinksterbruidjes Borne 8 Pinksterbruidjes Borne 9 Pinksterbruidjes Borne 10 Pinksterbruidjes Borne 11 Pinksterbruidjes Borne 14 Pinksterbruidjes Borne 15 Pinksterbruidjes Borne 16 Pinksterbruidjes Borne 17 Pinksterbruidjes Borne 18
De Pinksterbruidjes zijn een herinnering aan Germaanse lente- en vruchtbaarheidsfeesten. Tijdens het dansen en zingen willen ze de kou en narigheid van de winter achter zich laten, goed weer afsmeken voor (meestal met Pinksteren bloeiende) rogge en een mooie oogst én vieren ze de overwinning van de zon op de duisternis. Het vieren van het begin van de lente!
Deze eeuwenoude traditie (op de Erfgoedlijst) wordt ook Borne nog gevierd. Jonge meisjes, in de leeftijd van 5-10 jaar, in prachtige witte jurkjes gaan eerst dansend en zingend door de wijken, waar ze aanbellen en wachten tot de mensen naar buiten komen en daarna al dansend en zingend naar het centrum. In elke groep zit een Rosa, een meisje met bloempjes in haar haar. Zij loopt vooraan onder een boog van groene takken en gekleurde bloemen. In het centrum gaan alle Pinksterbruidjes in een grote kring staan en dansen samen rond een Pinksterkroon waaronder de Rosa’s staan.
>>>> terug naar startpagina <<<<