Artikel uit : “Hart van Hengelo”

Foto-expositie Henk Berends in Bornse synagoge

zo 1 sep 2019, 18:00 

BORNE – De Bornse fotograaf Henk Berends exposeert van zondag 1 september tot en met zondag 20 oktober in de synagoge in Borne.

Henk Berends geeft op 1 september de aftrap voor het nieuwe seizoen 2019-2020 met een solo foto-expositie. Er komen 20 foto’s te hangen, alle met een model als middelpunt. Tevens toont een beamer de totale fotoserie. Berends exposeert sinds de jaren ’80 regelmatig in diverse overheidsinstellingen, galerieën en andere locaties. Hoofdzakelijk met etsen en zeefdrukken. “Ik was afgestudeerd op grafische technieken en fotografie. Deze grafische kunstwerken drukte ik in kleine oplagen en bracht in die periode ook werk onder in artotheken. Met fotografie als kunst ben ik pas de afgelopen tien jaar actief en laat dit dus nu zien in deze expositie in de Synagoge.”, aldus Berends.

Conceptuele fotografie
De getoonde foto’s zijn in zwart/wit. Onderwerp is een model in meestal een buitenomgeving. Door middel van lichaamshouding en/of gezichtsuitdrukking van het model is getracht een bepaalde sfeer te creëren. Het zijn vaak verhalende foto’s, mede door gebruik van bepaalde voorwerpen en een bijzondere omgeving. We noemen dit “conceptuele fotografie”. Als fotograaf wil je een bepaalde sfeer weergeven, de kijker mag zelf het verhaal afmaken. Alle geëxposeerde foto’s zijn een collectief vanaf eind 2016 tot heden.

Evolutie
Henk Berends begon ooit in het tijdperk van de analoge fotografie; met de filmrol. Tegenwoordig werkt hij digitaal. “Vooropgesteld, ik zou niet terug willen. Ik heb vroeger een donkere kamer gehad. Hier is de basis gelegd voor de huidige (na) bewerkingen. Die vaardigheid komt me nu goed van pas bij de computerbewerking in bijvoorbeeld Lightroom en Photoshop. De (basis)beginselen blijven overeind, maar we hebben nu zo veel meer mogelijkheden. Trouwens, ook met de digitale camera, wat hebben we vroeger getobd… Zuinig de foto’s schieten en dan pas na een week of zo zagen we het resultaat. Nu zien we direct resultaat op de camera of op je computerscherm!

Amateur of pro?
Op de vraag of hij zichzelf als amateur of professioneel fotograaf ziet, komt een genuanceerd antwoord. “Na de kunstacademie heb ik geprobeerd te leven van de kunst, maar dat is mij niet gelukt. En door de verantwoording voor een gezin heb ik dit ideaal moeten laten varen. En met de fotografie is het heel snel gegaan. Tegenwoordig is iedereen fotograaf, er worden miljoenen foto’s per dag gemaakt met het mobieltje. En deze mobieltjes leveren steeds betere kwaliteit. Maar hoewel iedereen kan fotograferen, maakt je dat nog geen echte fotograaf. Nee, van fotografie als kunst kan waarschijnlijk slechts een enkeling leven. Ik noem mijzelf een amateur fotograaf met semi professionele ambities. Af en toe heb ik een opdracht, met enige financiële verdiensten. Ik vind het bovenal leuk, heb plezier in het fotograferen en het contact met het model geeft mij voldoening.”

De expositie
De expositie is van 1 september tot en met 20 oktober te bezichtigen in de synagoge in Borne. Op de zondagen bent u van harte welkom van 14.00 tot 17.00 uur. Op zondag 22 september is Henk zelf niet aanwezig, op zondag 13 oktober is er een concert. De synagoge is gevestigd aan de Ennekerdijk 17 in Borne. Kijk ook op: www.henkberends.nl

Terug naar pagina : Expositie Synagoge Borne