Urbex Kent-school

Kentschool 1
Kentschool 2
Kentschool 3
Kentschool 4
Kentschool 5
Kentschool 6
Kentschool 1 Kentschool 2 Kentschool 3 Kentschool 4 Kentschool 5 Kentschool 6

De fotolocatie “Kent-school” (in Duitsland, net over de grens, nabij Mönchengladbach) is bekend onder fotografen; eerst illegaal en nu als betaalde Urbex-locatie. Hmmm, dit laatste is nieuw voor mij, maar gezien de foto’s op internet wilde ik er toch wel naar toe. Samen met Pien, een van mijn eerdere modellen (ze fotografeert nu ook zelf) zijn we er in de zomer van 2020 gaan fotograferen.
Uiteindelijk viel het mij tegen; wellicht ben ik inmiddels verwend? En….ik miste toch wel de kick van het naar binnen sluipen, alleen in een groot gebouw, waarbij de adrenaline door je lijf schiet.
Eerst nog even wat achtergrondinfo, want dat heeft deze plek zeker:
Monniken startten in 1912 met de bouw van het Sankt Josefheim, een complex, bestaande uit een jongensinternaat, een verpleeghuis, een kapel en een klooster. Er werd ook onderwezen aan zwakbegaafden en lichamelijk gehandicapten. In 1934 werden patiënten door de nazi’s gedwongen gesteriliseerd. In 1937 werd het gehele complex genationaliseerd tot Waldniel Instituut Hostert. In 1939 werd begonnen met het euthanasie-programma; er was geen plek voor zwakbegaafden en gehandicapten, volgens Hitler. Deze moorden waren geheim. Als doodsoorzaak werd longontsteking of uitputting opgegeven. In dit complex zijn, zover bekend, 554 mensen “gestorven” waaronder 99 kinderen.
In 1943 is het gehele complex ontruimd en in gebruik genomen door het Duitse leger. Tegen het einde van de Tweede Wereld oorlog werd het ook nog als veldhospitaal gebruikt. Na de oorlog idem als veldhospitaal door de Amerikanen. Daarna weer teruggebracht tot verpleeghuis met een afdeling voor gehandicapte ouderen. In 1950 werd het overgenomen door het Britse leger en diende het tot 1963 als Brits ziekenhuis. Later werd het complex deels omgebouwd tot een jongensinternaat voor de kinderen van militairen. Bij deze renovatie werden resten van vermoorde kinderen en volwassenen gevonden. Tot 1986 was deze “Kent-School functioneel. In 1987 fuseerde de school met een school in Engeland en na nog een reorganisatie werd de school in 1993 gesloten. Daarna volgde leegstand en verval. In 2000 werd het gehele complex door de Duitse overheid verkocht aan een particulier en sindsdien staat het te koop. Ook een verdere verkoop in 2006 heeft niet geleid tot renovatie en gaat het verval verder. Wat een verhaal, hè (tekst deels van internet).
Nu worden er tijdelijk (foto-)rondleidingen georganiseerd.
Zie event. “Pien bij oldtimers” en “Pien in schuur“.
Terug naar startpagina